Súťažná Debatiáda hodnotila argumenty 40 školákov

01.02.2012 Prešov

Prešov 1. februára (TASR) - Žiaci siedmich školských zariadení z Prešovského a Košického kraja si vyskúšali svoje argumentačné schopnosti v utorok 31. januára v priestoroch ZŠ na Sibírskej ulici v Prešove. Počas turnaja s názvom Debatiáda museli obhájiť svoje tvrdenia, ktoré nadväzovali na dve súťažné tézy.

\"Debatiáda kopíruje súťažnú formu klasických predmetových olympiád s tým rozdielom, že namiesto ovládania učiva konkrétneho predmetu je pre úspech rozhodujúca vynikajúca schopnosť argumentovať a zároveň vyvracať súperove tvrdenia,\" uviedla na margo súťažného podujatia jeho hlavná organizátorka Ľudmila Onoferová.

Ako dodala, účastníci podujatia sa počas turnaja vyjadrovali k dvom súťažným tézam. Prvá znela: Žiaci by mali namiesto hodín telesnej výchovy povinne navštevovať športový krúžok, ktorý si sami vyberú. Deťom mladším ako 15 rokov by mal byť obmedzený prístup k PC na tri hodiny denne, bolo znenie druhej tézy.

Znenie prvej súťažnej témy poznali žiaci už pred pár týždňami, s druhou sa zoznámili iba 15 minút pred začiatkom debaty. \"Ide o to naučiť školákov vytvárať a logicky prepracovávať argumenty pod časovým tlakom,\" poznamenal Michal Papcun zo Slovenskej debatnej asociácie, pod záštitou ktorej sa celé podujatie v Prešove uskutočnilo.

Súťažnej Debatiády sa podľa Papcunových slov zúčastnilo takmer 40 detí zo siedmich škôl v Košickom a Prešovskom kraji. Spomedzi všetkých zožali najväčší úspech Martin Šedovič a Martin Tomáš z Gymnázia na Trebišovskej ulici v Košiciach, ktorí súťažili v kategórii starších. V skupine mladších dominovala dvojica zo ZŠ Sibírska v Prešove Tomáš Dlugoš a Daniel Ilkovič.
 

Vyberte región